
Julkishallinto tukemassa eettisen tekoäly-yhteiskunnan rakentamista: Katsaus tekoälyn ohjauskeinoihin ja politiikkatoimenpiteisiin
Kirjoittajat: Sigfrids, A., Nieminen, M., Leikas, J., Karvonen, A., & Pikkuaho, P. (2023).
VTT Technical Research Centre of Finland. VTT Technology No. 421.
Tekoälyn edistysaskeleet herättävät kysymyksiä tekoälysovellusten yhteiskunnallisista vaikutuksista. Tekoälyn hallinta etsii muotoaan. Nykyiset julkiset ohjauskeinot eivät ehkäise tekoälyn käytön nostattamia sosiaalisia riskejä ja uhkia riittävästi, minkä vuoksi niitä tulee kehittää. Organisaatioilla ja julkishallinnolla tulisi olla kyvykkyyttä ennakoida ja tunnistaa tekoälyn riskejä kokonaisvaltaisesti ja vastata ketterästi syntyviin ongelmiin. Onnistuessaan julkinen ohjaus luotsaa tekoälyn kehittäjiä ja käyttäjiä siten, että tekoäly tuottaa yhteistä hyvää niin yksilöiden, yhteisöjen kuin koko yhteiskunnan kannalta. Tämä tapahtuu koordinoimalla politiikkatoimia nykyistä selvemmin sekä tukemalla vastuullista toimintaa ja kyvykkyyttä hahmottaa tekoälyn eettisiä vaikutuksia systeemisesti. Julkishallinnon tulisi omaksua osallistavan päätöksenteon muotoja pyrkimyksissään kokonaisvaltaisempaan ja koordinoituun tekoälyn ohjaukseen, valvontaan, sekä käyttötilanteittain räätälöityihin eettisiin toimintamalleihin. Ideaalityyppinen OSKI-malli (Osallistava, Soveltuva, Kokonaisvaltainen ja Institutionalisoitu) kuvaa ideaalitilaa, ja tarjoaa julkisohjauksen suunnittelulle ja kehittämiselle suuntaviivat, joita kohti pyrkiä.
• Osallistava. Tekoälyn haasteiden hahmottaminen ja ohjauksen kehittäminen edellyttää yhteistyötä ja yhteiskehittämistä eri sidosryhmien, kuten tutkijoiden, yritysten, hallinnon virkamiesten, kansalaisyhteiskunnan ja kolmannen sektorin kesken. Yhteisten ratkaisujen löytämiseksi tulee arvioida toimenpiteiden vaikutuksia eri sidosryhmille sekä luoda edellytykset käydä keskustelua mahdollisista eturistiriidoista ja eri arvojen toteutumisesta. Eri sidosryhmien näkemysten ja arvojen huomioiminen vuorovaikutteisessa prosessissa on ketterien ja sosiaalisesti hyväksyttävien ohjauskeinojen ja eettisten periaatteiden suunnittelun ja toimeenpanon lähtökohta. Monialaista yhteistyötä voidaan vahvistaa kehittämällä vastuullisen tekoälyn ekosysteemejä sekä perustamalla toimintaa tukeva organisaatio tai elin.
• Soveltuva. Yhteiskunnallisesti tavoiteltavien, kestävien ja eettisesti hyväksyttävien ratkaisujen löytymiseksi voidaan soveltaa vastuullisen tutkimus- ja innovaatiotoiminnan (eng. Responsible Research and Tiivistelmä 6 Innovation, RRI) käytäntöjä, sekä jo olemassa olevia tekoälyn etiikkaa ja vastuullisuutta tukevia suunnittelumenetelmiä ja työkaluja. Lisäksi pitää tehostaa tekoälyn vaikutusten ennakointia ja arviointia. Eri sidosryhmien kyvykkyyttä soveltaa näitä työkaluja ja arvioida tekoälyn eettisiä ulottuvuuksia tulee tältä osin tukea esimerkiksi kehittämällä alan koulutusta. Tarvitaan myös konkreettisia käytännön ohjeita ja keinoja eettisen periaatteiden ja ihmisoikeuksien huomioimiseksi tekoälyä koskevassa päätöksenteossa.
• Kokonaisvaltainen. Parhaiden ratkaisujen löytämiseksi ja uusien kehittämiseksi tarvitaan muutokseen vaikuttavien tekijöiden kokonaisvaltaista ymmärtämistä sekä tekoälyn systeemisen luonteen ja pitkän aikavälin vaikutukset huomioiva näkökulma. Kokonaisvaltaisen näkökulman omaksuva julkinen hallinto huomioi esimerkiksi tekoälyn sovellusalueet, eettiset ja lainsäädännölliset kysymykset sekä keskeisten toimijoiden näkökulmat, arvot ja intressit. Ratkaisut tulee sovittaa niin pitkäaikaisiin strategioihin kuin paikallisiin tarpeisiin, ja niiden kehittämisessä tulisi huomioida tekoälyn kehittäjien, loppukäyttäjien sekä päätöksentekijöiden näkökulmat.
• Institutionalisoitu. Osallistavan päätöksenteon valmistelun järjestäminen tulisi olla valtakunnallisen elimen vastuulla, joka koordinoi tekoälypolitiikkaa ja kehittää ohjauskeinoja, kouluttaa sidosryhmiä, kerää tarpeellisen tiedon ja tuo eri sidosryhmät keskinäiseen vuoropuheluun. Lisäksi tarvitaan vakiintunutta viranomaistahoa valvomaan ja varmistamaan lainsäädännön noudattamista ja tukemaan eettisten normien toteutumista.