
AI afterwork 9.4.2025: Mikä jää ihmisen rooliksi tekoälyn aikakaudella?
Teknologia-akatemian ja AIdemocin yhteisessä koulutus- ja keskustelutilaisuudessa pureuduttiin siihen, miten generatiivisten tekoälyjen aikakausi muuttaa journalistien, viestijöiden ja sisällöntuottajien työtä. Miten tämä kaikki vaikuttaa demokratiaan? Onko demokratia menossa rikki?
AI afterworkin aiheena oli tällä kertaa ”Dystopia, utopia ja demokratia”. Tilaisuuden ohjelmaan sisältyi asiantuntijapuheenvuoroja ja paneelikeskustelu. Lisäksi osallistujille järjestettiin fasilitoituja keskusteluryhmiä. Ensimmäisenä tilaisuudessa esiintyi tekoäly-yrittäjä ja algoritmivaikuttamisen asiantuntija Mikko Alasaarela, joka kertoi ihmisen roolista tekoälyn aikakaudella:
– Generatiivinen tekoäly muuttaa tapaamme viestiä ja ajatella. Enemmistö internetin sisällöstä on jo tekoälyn tuottamaa, mutta mitä se tarkoittaa viestijöille ja yhteiskunnalle? Alasaarela pohti.
Juristi, yrittäjä ja tietokirjailija Elina Koivumäki muistutti esityksessään, että journalismin ja kaupallisen viestinnän rajat hämärtyvät jatkuvasti. Tästä syystä on tärkeää ymmärtää lainsäädäntöä, itsesääntelyä ja oikeuskäytäntöjä, jotta viestinnän pelisäännöt pysyvät selkeinä ja läpinäkyvinä.
AIdemoc-hankkeen konsortionjohtaja ja kognitiontutkija Anna-Mari Wallenberg tarkasteli puheenvuorossaan tekoälyn vaikutuksia ihmisen tiedonkäsittelyjärjestelmän näkökulmasta. Wallenbergin mukaan tekoälyn, ja erityisesti generatiivisen tekoälyn, nopea yleistyminen eri työtehtävissä ja organisaatioissa muovaa perinteisiä työ- ja asiantuntijatehtäviä. Muutoksesta keskustellaan usein algoritmikeskeisesti, jolloin ihmisen tiedonkäsittelyjärjestelmien merkitys unohtuu.
Tilaisuuteen osallistui myös panelistina AIdemocin vuorovaikutusjohtaja, väitöskirjatutkija ja Sherpan Head of AI & Innovations Jukka Niittymaa. Hänen näkökulmastaan tekoälyjen kanssa kuljettaneen vaikeuksien kautta voittoon.
– Kehityksen vauhdista huolimatta on erityisen tärkeää varmistaa demokraattisen järjestelmän kestävyys ja toimintakyky, muistutti Niittymaa.
Tilaisuuden juonsi Teknologiateollisuuden viestintäjohtaja Taru Jussila. AI afterwork oli suunnattu journalismin, viestinnän, markkinoinnin ja sisällöntuotannon ammattilaisille. Tilaisuus on Teknologia-akatemian ja AI after work -konseptin yhteistilaisuus, joka järjestettiin yhteistyössä Helsingin yliopiston ja AIdemoc-hankkeen kanssa.
Tekoäly-yrittäjä ja algoritmivaikuttamisen asiantuntija Mikko Alasaarela haastattelussa AI aftrework -tilaisuudessa 9.4. Haastattelija: Teo Keitaanranta.
Juristi, yrittäjä ja tietokirjailija Elina Koivumäki haastattelussa AI aftrework -tilaisuudessa 9.4. Haastattelija: Teo Keitaanranta.